Interview for Rockline and Opazovalec

Home / News / Interview for Rockline and Opazovalec


Klemen Markelj se je s svojimi mojstrskimi prijemi letos zapisal na kar treh tujih albumih. Prvi je drugi album progresivnometalskega projekta The Vicious Head Society z Irske z naslovom Extinction Level Event, drugi pa nov album ameriškega gothic in doom metalskega projekta Drift Into Black z naslovom Patterns of Light. Za oba je prispeval bobne za vse skladbe. Na tretjem albumu britanskega progresivnega rock projekta Crashed Astro, za katerim stoji kitarski virtuoz, komponist, multiinstrumentalist in producent Oliver O’Shea, pa je prispeval bobne za tri izmed skupno osmih skladb.

“Neverjetno, koliko idejne prožnosti, duhovitosti in pronicljivosti pri plasmaju prehodnih vložkov, kot tudi fascinantnih prelomov v sami ritmiki in ritmičnih ključih opravi Klemen Markelj na tem albumu,” je v recenziji za Extinction Level Event zapisal Aleš Podbrežnik na portalu RockLine. 

Slovenskim glasbenikom se ni lahko prebiti na mednarodno prizorišče, zato so tisti, ki jim s trdim delom in vztrajnostjo to zares uspe, vredni občudovanja. Graham Keane, irski glasbeni genij in predvsem kitarski virtuoz, je že vedel, zakaj je Klemna obdržal v ekipi, potem ko je na prvencu zaigral na dveh skladbah. 

“Markelj je vseskozi ob pravem trenutku na pravem mestu. Nič mu ne uide. Bodisi ko je treba biti mehak, ali ko se je treba polnokrvno razstreliti in razmahniti. Govorimo o zelo zahtevnem albumu, ki od glasbenikov zahteva izrazito prožnost in širino v dojemanju vizionarstva, za katerim stoji Graham Keane,” je misli slednjega skušal uganiti Podbrežnik. 

Svoje znanje je Klemen izpopolnjeval na College of Music v Los Angelesu, pri profesorjih svetovnega slovesa, kot so Joe Porcaro, Tony Inzalaco, Ralph Humphrey, Gary Ferguson, Dave Beyer, Mike Packer in Richie Gajate Garcia.

O tem, kako je biti ‘sam svoj bobnar’, pa več v spodnjih vrsticah

https://www.opazovalec.si/klemen-markelj-joe-porcaro-je-imel-navado-reci-you-are-gonna-be-a-bitch/